Kamerplant van de week: Dieffenbachia 'Compacta'
Een tweetal weken terug stelden we Dieffenbachia 'Camilla' aan je voor. Deze week is het de beurt aan haar bijzonder sfeervolle soortgenoot: Dieffenbachia 'Compacta'.
Van Dieffenbachia's is het algemeen geweten dat het sterke kamerplanten zijn die eenvoudig te kweken zijn. Net zoals haar soortgenoten, komt ook Compacta van de warme tropische oerwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Al doet ze het hier in ons klimaat ook al jaren goed, mits de nodige aanpassingen. Het is tevens een populaire plant geworden door haar zeer goede luchtzuiverende eigenschap van giftige stoffen.
Compacta onderscheidt zich als variëteit met haar unieke bladeren. De bladeren zijn van bij de start diepgroen van kleur en krijgen naarmate ze groter worden een lichtgroen gevlekte kern naar de nerven toe. Hoe groter en ouder het blad, hoe meer het kleurenpatroon aanwezig is. Elk blad heeft zijn eigen gespikkeld patroon en maakt de plant een mooi geheel in de woonkamer.
Standplaats
Dieffenbachia 'Compacta' houdt van licht, maar geen felle middagzon. Een plaatsje in huis waar de zon 's ochtends of 's avonds schijnt, is dus de ideale plaats voor deze kamerplant. Schrik niet wanneer de bladeren naar één kant groeien. De plant groeit namelijk naar het licht toe waardoor je ze best elke maand een kwartslag draait zodat ze recht blijft groeien.
Ondanks dat Compacta niet van de warme middagzon houdt, blijven Dieffenbachia's wel tropische planten die graag vertoeven op warme en vochtige plekken. Tegen een kamertemperatuur tussen de 18 en 23 graden zegt de plant dan ook geen "nee". Een periode van 9°C kan ze kort aan maar ook niet lang. Plaats haar in een vochtige ruimte of vernevel geregeld de bladeren met een plantenspuit om de luchtvochtigheid hoog te houden. De Compacta kan het op een warme regenachtige dag ook appreciëren om even buiten te staan in de regen. Hiervan knapt de plant weer helemaal op.
Verzorging
Een keer in de week water geven, is voldoende. In de zomer kan dit iets vaker gebeuren doordat de plant veel water verdampt langs haar grote bladeren. Los in het water tweewekelijks ook wat meststof op voor groene planten. Deze voedingsstoffen zijn van belang bij het groeiproces in de zomer. Twijfel je of de plant na een week terug water nodig heeft? Controleer dan eerst de potgrond of deze al droog aanvoelt. Te veel water kan leiden tot het rotten van de wortels waarna de plant kan sterven.
De Dieffenbachia Compacta is een niet al te hoog wordende kamerplant. Ze bereikt haar max. hoogte rond 60 cm en maakt zich zo een populaire compacte plant voor in de woonkamer, het bureau of zelfs de badkamer. De plant zal zich tijdens de groeiperiode ook geregeld verjongen. Hierbij verkleuren oude bladeren geel die uiteindelijk afsterven en afvallen.
Extra aandachtspunten
Het sap van de plant is giftig en kan voor irritatie zorgen bij aanraking. Enkel wanneer een blad is afgebroken, kan het sap tijdelijk vrijkomen. Spoel het onmiddellijk af wanneer je ermee in aanraking komt. Ook het eten van de plant is giftig. Zorg ervoor dat kinderen en dieren de plant niet kunnen aanraken.