Kamerplant van de week - Inge stelt voor: Spathiphyllum 'Alana'
Spathiphyllum 'Alana', in het Nederlands lepelplant genaamd, is vooral geliefd door zijn ontzettend mooie bloemen die heerlijk kunnen geuren. De bloemen hebben wat weg van een Aronskelk, een plant uit dezelfde familie, de verwarring is dan ook snel gemaakt. Bloemen met de vorm van een lepel, zoals de Nederlandse benaming al doet vermoeden. kauwringen
Zijn roots liggen in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika waar hij in de schaduw van hoge bomen groeit. Het is er drukkend warm en de luchtvochtigheid scheert er hoge pieken. Omstandigheden waarin de plant het best floreert en hij kan uitgroeien tot een grote plant. In onze woonkamer mag hij dus gerust op een wat schaduwrijke plaats staan zolang hij maar voldoende water krijgt en de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Ben je geen krak in het verzorgen van planten? Geen nood, want deze plant kan je niet verdrinken, niet erg dus als hij teveel water krijgt! Hij houdt heel erg van een vochtige bodem, liever te nat dan een bodem die uitgedroogd is. Beter nog, wacht je te lang met water geven dan geeft hij je zelf een seintje door zijn bladeren te laten hangen. Dringend bijtanken is dan de boodschap. Je zal zien dat zijn bladeren daarna snel terug recht komen te staan.
De lepelplant trekt alle aandacht
Deze kamerplant is niet zo moeilijk te onderhouden en met de juiste zorgen zal hij al snel uitgroeien tot een echte blikvanger, in welke ruimte je hem ook plaatst. Want kieskeurig is hij niet, hij vraagt alleen maar wat warmte, niet te veel direct zonlicht en voldoende water. De plant zal je belonen met zijn prachtige lang gesteelde bloeikolven die hoog boven de talrijke bladeren uitsteken. Let wel op met huisdieren en kleine kinderen want de plant is licht giftig.
Tips voor een lang en gezond leven
- Standplaats: staat liever niet in de volle zon maar op een noord-georiënteerd raam. In de volle zon zullen zijn bladeren verbranden en op een te donkere plaats zal hij minder of niet bloeien. Bloemen die normaal mooi wit zijn, kunnen door gebrek aan licht groen worden.
- Waterbehoefte: geef de plant 2 keer in de week water afhankelijk van de grootte van de plant. Grote exemplaren mag je echt royaal water geven. Zorg er in elk geval voor dat de grond niet te lang droog staat want dan gaan zijn bladeren hangen.
- Luchtvochtigheid: besproei de plant regelmatig om hem gezond te houden. Vooral tijdens de winter als de luchtvochtigheid in de woonkamer afneemt door de verwarming, dat zorgt voor droge lucht. Benevel enkel de bladeren en niet de bloemen want dat kan bruine randen op de kelken veroorzaken.
- Temperatuur: overdag niet kouder dan 18°C en 's nachts niet kouder dan 14°C.
- Voeding: is enkel nodig tijdens de groeiperiode in de lente en in de zomer. Geef 1 x per maand vloeibare voeding voor kamerplanten. In de herfst en winter hoef je geen voeding te geven.
- Onderhoud: verwijder uitgebloeide bloemen en oude, gele bladeren. Gele bladeren kunnen ook ontstaan als de plant te veel zonlicht krijgt. Plaats de plant dan verder van het raam of op een andere plaats in de woonkamer waar er meer indirect licht is.
- Vermeerderen: de plant kan je vermeerderen door ze te scheuren.
- Verpotten: merk je dat de wortels aan de onderzijde uit de pot komen of aan de oppervlakte komen te liggen, dan is het tijd om de plant te verpotten. Dit is doorgaans elke 2 à 3 jaar. Neem een pot die minstens 20% groter is zodat de plant zich verder kan ontwikkelen. Verpotten doe je best in maart, voor de groeiperiode. Zo heeft de plant tijd om goed te wortelen.
Bestel Spathiphyllum online
De lepelplant maakt deel uit van ons nieuw assortiment dat nog steeds wordt uitgebreidt. Want onze kamerplanten hebben succes omdat ze steeds met de meeste zorg worden verpakt en geleverd. Hiervoor werd een speciale verpakking ontworpen zodat de planten heelhuids bij je thuis aankomen.