Helleborus niger - Kerstroos
Helleborus niger - Kerstroos
Kenmerken van Helleborus niger - Kerstroos
Wetenschappelijke naam : Helleborus niger
Nederlandse naam : Kerstroos
Familie : Ranunculaceae / ranonkelfamilie
Bloeikleur : wit
Bloeimaand : januari, februari, maart, april
Hoogte : 20 - 30 cm
Bladkleur : Groen
Wintergroen : Bladhoudend / wintergroen
Winterhardheid : Goed winterhard
Standplaats : Halfschaduw tot schaduw
Soort gewas : Vaste plant
PH bodem : kalkhoudend tot neutraal (gedijt zeer goed langs dolomietpaden, waarin hij zich durft uit te zaaien)
Speciale kenmerken : Snijbloem, Opvallende bladeren
Habitat : Normale bodem, Stenige bodem (van oorsprong op de bosrijke alpen, vandaar dat ze ook van kalk en halfschaduw houden)
Omschrijving
Heleborussen zijn interessante planten omdat ze al vroeg in de winter bloeien met vele variaties, kleur en sommige met geur. De Helleborus niger kan al in januari in de sneeuw bloeien
Er zijn wel voorwaarden voor mooi gezonde planten namelijk absoluut geen natte voeten in de winter maar plant ze ook niet op een winderige plek.
Geef hun eerder een vruchtbare en goed doorlatende grond en strooi in de lente een laagje compost verrijkt met organische meststoffen erom heen.
Als je een Helleborus plant, zorg dan voor een groot plantgat dat je rijkelijk voorziet van compost en/of goed verteerde bladgrond. Plant ze niet dieper dan in de pot waar ze in stonden en voorkom nadien het verplanten . Het is van nature een bosplant en houdt daarom van een humusrijke, vochtige en goed doorlatende grond.
Eens je Helleborus is geplant, houdt deze er niet van om verplant te worden. Best laat je hem dan ook staan. Moeten ze toch verzet worden, dan is eind augustus/begin september de beste periode.
Geef jaarlijks een goede gift compost en wat kalk aan de voet van de plant.
Als de bloemknoppen verschijnen (december) mag je het oude blad verwijderen en kun je de bloemen veel beter op de plant zien staan. Oude bladeren geven vaak een schimmel die deze dan doorgeven aan de bloemknoppen waardoor ze beschadigd openbloeien.
De bloemen verkleuren van wit naar groen en dan verschijnen er zaaddoosjes aan de bloem die stilaan dikker worden.
Konijnen laten Helleborus links liggen, maar muizen zijn er verzot op. Deze smullen de ontluikende bloemknoppen en ook de zaadjes van de geliefde Helleborus. Slakjes zitten graag op de bloemen van helleborus.