menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.be   /    dinsdag 19 november 2024

Kokerellen met pompoenen

Pompoen is helemaal hot in de herfst, en niet alleen op Halloween! Deze typische najaarsgroente is lekker gezond en kan je in eindeloos veel recepten toepassen - van hartig tot zoet, geroosterd in de oven tot heerlijk in de soep. We geven je alvast 3 originele en niet te versmaden pompoenideeën.

Wil je zelf pompoen in de tuin kweken? Dan ga je best in april van start met het voorzaaien, binnen of in een tuinkas of zaai vanaf half mei pompoenzaden buiten. Ze hebben veel ruimte nodig maar geven je een rijkdom aan vruchten van de zomer tot de late herfst.

Knapperige pompoen chips

Aan chips kan niemand weerstaan! En wat denk je van pompoen chips met een vleugje zeezout en rozemarijn?

Pompoen chips recept

Wat heb je nodig?

  • Pompoen
  • Zeezout
  • Gedroogde rozemarijn
  • Frituurolie

Hoe maak je het klaar?

  1. Verdeel de pompoen in parten en snijd er flinterdunne plakjes van, bij voorkeur met een mandoline of groenteschaaf.
    Het is belangrijk dat ze allemaal even dik zijn. Hoe dunner, hoe krokanter ze uiteindelijk zullen zijn. 
  2. En om ze krokant te krijgen is het ook belangrijk om ze eerst te drogen. Als je de pompoen nat frituurt dan verdampt het vocht en absorberen ze teveel olie waardoor ze slap en vettig worden. Leg de plakjes pompoen naast elkaar op een bakplaat met bakpapier en steek ze gedurende een uur in de oven op 90°C. Dikkere plakjes hebben mogelijks meer tijd nodig.
  3. Als de plakjes droog aanvoelen, mag je ze daarna frituren. Dit doe je gedurende 10 tot 15 seconden op max. 170°C.
  4. Schud de chips daarna goed op en laat ze uitlekken.
  5. Bestrooi ze vlak voor het opdienen met grof zeezout en wat rozemarijn. 

Kruidige pompoen muffins met chocolade 

Pompoen geeft aan de muffins een zachte textuur en een licht zoete smaak. In combinatie met een kruiding van gember, kaneel en kardemon geeft dit een verrassend lekker resultaat. De geur die tijdens het bakken uit de oven komt doet je alvast watertanden!

Pompoen muffins met chocolade

Wat heb je nodig?

  • 180 gram pompoenpuree
  • 130 gram bloem
  • 1 ei
  • 50 gram basterdsuiker
  • 70 ml melk
  • 35 ml zonnebloemolie
  • gember, kaneel, kardemon naar eigen smaak
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • stukjes chocolade voor de afwerking

Hoe maak je het klaar?

  1. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Je kan hem eventueel schillen maar dat hoeft niet. Verdeel de stukken verder in partjes van 3 tot 4 cm . Kook ze in water met een snufje zout tot ze gaar zijn. Laat de blokjes uitlekken en pureer ze daarna met een staafmixer of keukenrobot tot een gladde massa. Voor het recept heb je 180 gram nodig. De rest kan je gebruiken voor andere bereidingen of invriezen voor later gebruik.
  2. Neem een ruime kom en meng de bloem met de suiker, baking soda, bakpoeder, kruiden en een snufje zout.
  3. Spatel hieronder de pompoenpuree en voeg de melk, zonnebloemolie en het ei toe. Meng alles goed door elkaar.
  4. Neem een bakvorm voor muffins en plaats in elk vormpje een papieren cup. Vul de cups met het beslag, ongeveer 2/3 van het vormpje.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C en bak ze gedurende 20 minuten. De baktijd kan afhankelijk zijn van jouw type oven. Controleer dus het resultaat na 20 minuten. Prik met een metalen pen of satéstok in het midden. Als er geen beslag meer aanhangt dan zijn de cakes gaar.
  6. Haal de muffins met de papieren cup uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. 
  7. Werk ze aan de bovenkant af met kleine stukjes chocolade.


Hummus van pompoen

Lekker als aperitiefhapje, op een stukje brood of cracker: romige hummus met pompoen en kikkererwten. Ook handig om restjes pompoen te verwerken.

Pompoen hummusWat heb je nodig?

  • 400 gram pompoen
  • 265 gram gekookte kikkererwten (uit blik)
  • 1 eetlepel sesampasta (tahin)
  • 1 teentje knoflook
  • paprikapoeder, gember en komijn
  • peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het klaar?

  1. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Verdeel ze verder in grove stukken en meng er wat olijfolie onder en wat peper en zout.
  2. Verdeel de stukken over en bakplaat met bakpapier en bak ze gaar in de oven op 200°C gedurende ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de stukken).
  3. Laat de kikkererwten goed uitlekken.
  4. Doe alle ingrediënten in de keukenrobot en mix alles goed door elkaar tot een gladde, stevige massa ontstaat. Proef tussendoor en kruid eventueel nog wat bij.
  5. Doe de hummus in een kommetje en werk af met wat paprikapoeder.


#6021Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).