Top 10 groenblijvende bodembedekkers
Wil je het hele jaar door genieten van een prachtige tuin? Kies dan voor wintergroene bodembedekkers om te voorkomen dat de borders er in de winter desolaat bijliggen. Deze planten geven niet alleen structuur aan je buitenruimte, maar zijn ook effectief tegen onkruid. Daarnaast helpen ze de bodem vochtig te houden, wat gunstig is voor het bodemleven. Insecten vinden er een schuilplaats en een smakelijke maaltijd, wat zorgt voor een grotere biodiversiteit. Ook vogels en kleine zoogdieren zullen hiervan profiteren. Bovendien voorzien bloeiende bodembedekkers bijen, hommels en zweefvliegen van nectar. Ontdek onze top 10 groenblijvende bodembedekkers die jouw tuin in elk seizoen boeiend maken!
1. Geranium renardii
Deze wintergroene ooievaarsbek onderscheidt zich door zijn donzige grijsgroene, gelobde bladeren. In juni en juli pronken de elegant geaderde, witblauwe tot violetwitte bloemen. Het is een robuuste plant die weinig onderhoud vergt en zelfs zonder bloemen aantrekkelijk oogt. Zet deze Geranium op een zonnige plek of lichte schaduw en plant hem in goed waterdoorlatende grond. Een locatie met voldoende licht is ideaal. De plant wordt ongeveer 40 tot 50 cm hoog. Een stevige snoei na de bloei stimuleert een tweede bloei, waarbij nieuwe bladeren en bloemen worden gevormd. Na 3 à 4 jaar is het raadzaam om de plant te rooien en te splitsen, bij voorkeur in april of september.
2. Bergenia cordifolia
In de volksmond staat deze altijdgroene plant bekend als de schoenlappersplant. De grote, gegolfde groene bladeren krijgen in het najaar een groenpaarse tint. Van april tot mei verschijnen aan de vlezige stengels donkerroze tot violetkleurige en klokvormige bloemen. Deze plant is niet alleen bijzonder decoratief, maar geeft gedurende elk seizoen een meerwaarde aan je border! Ze is zeer winterhard en stelt weinig eisen aan de standplaats. Of het nu zon, halfschaduw of schaduw is, deze plant gedijt altijd prima. Ook wat de bodem betreft is ze niet kieskeurig, hoewel een goed gedraineerde grond de voorkeur heeft. Met de schoenlappersplant kies je voor een veelzijdige, onderhoudsvriendelijke plant die elke ruimte omtovert tot een levendige groene oase.
3. Vinca minor
Deze sterke, wintergroene vaste plant voelt zich thuis zowel op zonnige als schaduwrijke plekken in de tuin, afhankelijk van de variant. Hoe meer zon, hoe rijker de bloei. Als bodembedekker doet de maagdenpalm het uitstekend. Met een bescheiden hoogte tot 20 cm en een trager groeitempo dan zijn grotere neef, Vinca major, is deze plant makkelijk onder controle te houden. Hij gedijt het beste in een normale, vruchtbare tuingrond. Tussen maart en juni pronken violetblauwe bloemen tussen de kleine, eironde blaadjes. Vermeerderen kan door kruidachtige zomerstekken, maar eenvoudiger is het om de planten te splitsen of te scheuren. Als de planten te weelderig worden, kunnen ze flink worden ingekort met de snoeischaar of bij grotere oppervlakten met een bosmaaier of grasmaaier op de hoogste stand.
4. Cotoneaster dammeri
Dwergmispel is de ideale keuze om grotere oppervlakten te bedekken en fungeert perfect als wintergroene bodembedekker. Deze snelgroeiende heester verspreidt zich gemakkelijk, wat het een uitstekende optie maakt om onkruid te onderdrukken en grond vast te houden op taluds. De bladeren hebben een glanzende, leerachtige groene kleur, die in de herfst verandert in een prachtige brons-paarse tint. Van mei tot juni siert de plant zich met overvloedige, stervormige roomwitte bloemen, gevolgd door helderrode bessen. Cotoneaster is niet veeleisend wat de bodem betreft, maar geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw of schaduw. Uitermate geschikt voor vakbeplanting en als bodembedekking op hellingen en in bermen. Geef de plant een lichte vormsnoei net na de bloei of in de herfst voor een optimale groei en bloei.
5. Acaena microphylla
De veervormige bladeren van het stekelnootje strekken zich breed over de bodem uit. Ze creëert een levendig tapijt van groene tot bruingroene zoden. Van juni tot juli verschijnen de bescheiden crèmewitte bloemen. Echter, in augustus stelen de decoratieve bruinrode vruchtjes de show. De stekelvormige bolletjes trekken dan onmiskenbaar de aandacht. De groenblijvende bodembedekker heeft slechts een hoogte van 10 cm en gedijt het best op een goed doorlatende en vruchtbare tuingrond, bij voorkeur in de volle zon of halfschaduw. Dit kalkminnende, mooie wintergroene bodembedekkertje toont zijn veelzijdigheid door goed bestand te zijn tegen droogte, waardoor het ook schittert in rotstuinen. Vermeerderen gaat snel door te delen of te scheuren.
6. Asarum europaeum
Mansoor, een langzaam groeiende, immergroene vaste plant onderscheidt zich door zijn prachtige bodembedekkende vorm en dikke, niervormige bladeren die mooi glanzen. Van maart tot april verschijnen net boven het dichte bladerdek onopvallende paarsrode klokvormige bloempjes. Deze Asarum heeft een voorkeur voor een standplaats in de halfschaduw of schaduw in een zure en goed doorlatende vochtige bodem. Eenmaal goed gevestigd toont de plant meer tolerantie tegen droogte. Met een hoogte van 10 tot 15 cm vraagt de plant geen snoei. Wees alert op slakken, want ze zijn dol op de bladeren. Vooral de wintergroene, glanzende bladeren maken deze plant bijzonder aantrekkelijk en een musthave voor de wintergroene tuin!
7. Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'
Deze laagblijvende kardinaalsmuts met een breed opgaande vorm is ideaal als bodembedekker. De bladeren zijn bontkleurig met een donkergroene kleur en een witte rand. In de winter krijgen ze een subtiele roze tint. Ze zijn elliptisch van vorm met een lichtgezaagde bladrand. Tussen juli en augustus bloeien onopvallende witte bloempjes, gevolgd door bolvormige witte vruchtdozen in de herfst. Deze plant gedijt in bijna elke grondsoort en doet het goed in volle zon, halfschaduw en schaduw. In de schaduw zullen de bladeren echter egaler groen zijn. Eunoymus kan uitstekend worden gesnoeid, hetzij na de vorst in het voorjaar, hetzij in de zomer. Verder vraagt deze kardinaalsmuts weinig onderhoud.
8. Ajuga reptans
Kruipend zennegroen, een inheemse halfwinterharde vaste plant met een laagblijvende habitus. Deze bodembedekker verrast met zijn blauw tot paars gekleurde muntachtige bloemen die bijzonder geliefd zijn bij insecten. De bloei vindt plaats van eind april tot juni. De bladeren zijn gelobd en donkergroen van kleur, maar kunnen ook paars van tint zijn, naargelang de cultivar. De winterharde plant gedijt het best op een licht beschaduwde plek en geeft de voorkeur aan een vochtige bodem, al zal hij het ook goed doen op bijna elke andere grondsoort. Met een snelle groei en een hoogte van 10 tot 20 cm, is het wel belangrijk op te merken dat de plant soms wat enthousiast kan woekeren. Desalniettemin laat deze veelzijdige bodembedekker zich uitstekend combineren met andere planten in de border.
9. Aubrieta 'Cascade Blue'
Een weelderige bodembedekker die overvloedig bloeit met een tapijt van paarsblauwe bloemen in de maanden april tot mei. Zijn Nederlandse namen, blauwkussen of randjesbloem weerspiegelen treffend zijn kussenvormige groeiwijze. De bloemen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op vlinders, bijen en andere insecten. De wintergroene bladeren zijn grijsgroen van kleur en hebben een eironde tot lepelvormige vorm. Zet de plant op een zonnige of halfschaduwrijke plek in een goed doorlatende, lichtvochtige en kalkrijke grond. Na de bloei kun je de plant terugsnoeien om een tweede bloei te stimuleren. Aubrieta komt uitstekend tot zijn recht in rotstuinen en als bodembedekker tussen stenen, maar leent zich ook perfect voor het verfraaien van hellingen en randen. Deze plant is niet alleen visueel aantrekkelijk maar draagt ook bij aan de biodiversiteit door natuurlijke bestuivers aan te trekken. Snoei de plant in het najaar om de vorm te behouden.
10. Polystichum setiferum
Een mooie wintergroene varen met matgroene tweevoudig geveerde bladeren die sierlijk overhangen. Polystichum houdt van een beschutte standplaats in halfschaduw of schaduw en een goed doorlatende voedselrijke, licht vochtige grond. Eens de plant goed gevestigd is, kan ze ook vrij veel droogte verdragen. De bodembedekker leent zich uitstekend voor de informele tuin, rotstuin en kan ook toegepast worden als onderbeplanting van struiken en bomen. Verwijder na de winter, de oude wintergroene bladeren om de groei van het nieuwe blad te stimuleren.