Groen in een fles - een terrariumfles maken
Een plant in een fles?
Planten in flessen of glazen kisten zijn niet nieuw, ook niet in de jaren zeventig. Ze vinden hun oorsprong al in de achttiende en negentiende eeuw, de tijd van de nieuwe werelden. Even een beetje geschiedenis. Al in deze tijd werden flessen en glazen kisten, later Wardian cases genoemd, gebruikt om planten en zaden levend van de ene kant van de wereld naar de andere te brengen. Men wilde deze zaden exporteren om te kijken of deze planten, uit nieuw ontdekte landen, ook in ons klimaat konden overleven om zo nieuwe gewassen voor consumptie aan het aanbod toe te voegen. Pas later werden planten ook meegenomen als exotische pronkstukken.
Hoe werkt een gesloten terrariumfles?
In de gesloten flessen heerst een vochtig en aangenaam klimaat met een temperatuur die altijd iets boven kamertemperatuur uitkomt. De temperatuur in de fles is altijd iets hoger dan erbuiten. Dat komt doordat, net als in een kas, het zonlicht de lucht in de fles door het glas heen opwarmt, het broeikaseffect. Daardoor zie je vaak condens aan de binnenkant van de fles. Een beetje druppels aan de binnenkant van de fles zijn heel normaal en niet erg. De condens in de fles is vocht dat de plant transpireert. Dit verdampt en komt tegen het iets koelere glas aan de binnenkant van de fles aan, waar het condenseert. De planten die het in je gesloten terrariumfles het best doen zijn dan ook planten die een vochtig klimaat met een aangename temperatuur prettig vinden. Deze planten, bijvoorbeeld varens, groeien oorspronkelijk vaak in bosachtige gebieden en houden het goed vol in een vochtige tot natte grond en een vochtige aangename lucht. Eenmaal gemaakt en opgestart, sluit je de fles met een kurk en hebben deze flessen geen water, voeding en verzorging meer nodig.
Een jonge hertshoornvaren (Platycerium) of een jonge Calathea zijn bijvoorbeeld een goeie keuze. Ook variaties van planten die niet heel hoog worden en laag bij de grond blijven zijn perfect. Je kunt het best planten kiezen die van een hoge luchtvochtigheid houden en die het niet erg vinden om met hun wortels in vochtige grond te staan. Kies ook planten die een kamertemperatuur tussen de 16°C en 26°C prettig vinden, want meestal wordt het aangenaam warm in de fles. Dit zijn planten die van oorsprong in bosachtige gebieden groeien.
Meer weten over het maken van een terrarium? Lees het volledige boek Groen in glas door Judith Baehner