Geen vogels meer tegen je raam
Blinken jouw ramen ook zo mooi als een spiegel? Ze zijn zo proper gewassen dat er geen vlekje te vinden is en het bijna lijkt alsof er geen glas aanwezig is. Zo mooi, tot er plots een doffe 'bonk' komt en je nog net een vogel naar beneden ziet vallen. Helemaal geveld door de harde klop, ligt hij naast het raam op de grond met soms de dood tot gevolg. Het is een veel voorkomend probleem waarbij er jaarlijks duizenden slachtoffers zijn.
Gelukkig zijn onze tuinvogels grotendeels vertrouwd geworden met onze reusachtige ramen en kunnen ze het gevaar tijdig inschatten. Maar toch gebeurt het nog vaak dat een vogel het glas niet tijdig ziet en er met een grote smak tegenaan vliegt.
- Wanneer vogels opschrikken door gevaar of worden achter na gezeten raken ze in paniek en hebben ze geen tijd om goed te kijken.
- In het voorjaar kunnen de mannetjes hun eigen spiegelbeeld aanvallen om hun territorium te beschermen.
- Eens de jongen rond mei het nest verlaten en op verkenning gaan, leren ze de gevaren ontdekken. Helaas vallen onze ramen ook onder deze gevaren en gebeurt het dat een jong het raam niet tijdig ziet.
- Maar ook de plaatsing van de ramen kan leiden tot veel botsingen. Het zien van een boom aan de andere kant van de woning kan ervoor zorgen dat vogels het glas niet zien en een zogezegde shortcut nemen naar die boom.
Wat te doen bij een botsing?
Een botsing hoeft niet altijd slecht af te lopen. In de meeste gevallen was de slag niet hard en vliegt het vogeltje van zelf terug weg. Blijft hij eerder wat versuft zitten, dan kan het zijn dat het diertje een hersenschudding heeft en doe je best het volgende:
- Benader de gewonde vogel voorzichtig zodat hij niet in paniek raakt. Gebruik indien nodig handschoenen om je handen te beschermen tegen de klauwen of het pikken.
- Plaats hem voor een half uur tot enkele uren in een donkere, goed verluchte doos. Durf je het diertje niet vast te nemen of zit hij al op een veilige plaats? Zet de doos dan over de vogel of gebruik een wasmand met een handdoek erover. Belangrijk is dat er voldoende zuurstof kan binnen komen.
- In de doos kan de vogel in alle rust en stilte bekomen en zich klaarmaken om terug uit te vliegen. Voorzie geen water of eten en laat hem zoveel mogelijk met rust. Probeer de vogel ook niet te aaien zodat hij niet meer stress ervaart. Laat de vogel vrij wanneer hij terug kan vliegen.
- Blijkt dat er toch meer aan de hand is, breng je de gewonde vogel best naar een erkend vogelopvangcentra in de buurt. Met de nodige zorg en liefde is hij binnen de kortste keren terug de oude.
Beter voorkomen dan genezen
Maak het raam duidelijk zichtbaar voor de tuinvogels door het gebruik van raamstickers in de vorm van vliegende roofvogels. Bevestig de silhouetten niet aan de binnenkant maar aan de buitenkant van het raam zodat ze door weerspiegeling niet onzichtbaar worden. Ook andere stickers in opvallende kleuren helpen. Plak ze verspreid over het raamoppervlak zodat ze goed kunnen werken.
Een andere optie is het plaatsen van hangplanten of andere grote opvallende kamerplanten voor het raam. De vogels krijgen de indruk niet door te kunnen vliegen en wijken af van het glas.
En als laatste tip plaats je voederhuisjes en vogelvoer best niet te dicht bij het raam. Zo is de kans kleiner dat ze bij het zien van gevaar richting de ruit vliegen. Een plekje bij een schuilplaats zoals een haag of struik zijn de veiligste eetplaatsen om snel een vluchtroute te nemen.
Maar heb je nog nooit een vogel tegen je raam gekregen, dan is er geen gevaar of probleem voor de tuinvogels en hoef je jouw raam ook niet te voorzien met stickers.