Een nieuw gazon aanleggen
Voorbereiding van het terrein
Wanneer je het terrein klaarmaakt voor een nieuw gazon, heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen om het gras opnieuw in te zaaien of om gebruik te maken van kant-en-klare grasmatten. De voorbereiding voor beide opties is in grote lijnen hetzelfde, alleen het eindresultaat verschilt op korte termijn.
Wanneer de bodem van goede kwaliteit is, is het voldoende om alleen de toplaag los te maken en een kleine hoeveelheid organische meststof in te werken. Als de bodem van mindere kwaliteit is, dan is het nodig om de grond tot een diepte van 30 cm te frezen en een laag compost of bodemverbeteraar in te werken. Na deze diepe bewerking is het belangrijk om het terrein enkele weken te laten rusten, zodat de bewerkte grond kan bezinken tot het oorspronkelijke niveau. In de tussentijd is het aan te raden om opkomend onkruid zoveel mogelijk weg te schoffelen.
Na het bewerken van de grond is het belangrijk om de grond te ontdoen van steenpuin, wortels en eventuele schadelijke insecten. Engerlingen en emelten kunnen een groot probleem vormen en aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon, omdat deze larven zich voeden met de wortels van het gras. Als je deze diertjes ziet verschijnen bij het verwijderen van de oude zoden, dan kun je best een effectief bestrijdingsmiddel gebruiken voordat je gaat zaaien of nieuwe grasmatten aanlegt. Het middel moet goed worden ingewaterd voordat je verder gaat met de aanleg.
Of je nu het gazon zaait of gebruik maakt van grasmatten, het terrein moet mooi egaal liggen. Dit kun je bereiken door meerdere keren zeer fijn te harken met een kritisch oog. De omgeving bepaalt in welke mate je nieuwe gazon een biljarttafel of eerder een glooiend terrein wordt.
Gras zaaien in het voorjaar
Zodra de temperatuur boven de 10°C stijgt, vergroot dit de kans op een succesvolle grasgroei. Tussen half april en eind mei is het mogelijk om gras te zaaien, maar het is belangrijk om de thermometer in de gaten te houden!
Kies voor het zaaien het juiste graszaad afhankelijk van de ligging van het terrein (zon of schaduw), de bodemkwaliteit en hoe intensief het grasveld wordt gebruikt. Wil je gewoon wat kale plekken bijzaaien, dan kan je herstelgazon gebruiken.
Het inzaaien kan zowel manueel als met de zaaiwagen gebeuren. Hanteer in beide gevallen 2 kg graszaad per 100 m². Het zaaien doe je best in twee richtingen, haaks op elkaar. Alvorens het zaaien aan te vatten kan je de grond licht bevochtigen. Na het zaaien dient het graszaad lichtjes te worden ingewerkt en vervolgens kan je het terrein stevig aanrollen met een tuinwals. Bewateren mag maar hoeft niet, maar let erop dat eenmaal je start, je moet blijven bewateren tot het gras stevig begint te kiemen.
Wanneer het gras 6 tot 8 cm hoog is, kan het voor de eerste keer worden gemaaid op een hoge stand. Hierdoor wordt het kiemend onkruid aangepakt en zal het na een paar maaibeurten verminderen.
Gebruik van grasmatten
Grasmatten zijn kant-en-klaar gekweekte zoden op een dunne kleilaag. Het geeft je een instant en onkruidvrij resultaat. Maar het aanleggen van een gazon is een flinke klus en is ook duurder dan het inzaaien. Het voordeel is dat de grasmat sneller kan betreden worden. Voorzie voldoende tijd en hulp om de matten te leggen. Het is belangrijk dat ze binnen de 24 uur na het leveren, op hun plaats liggen. Bij grotere percelen vraag je best een gespreide levering over meerdere dagen.
Kwalitatief goede grasmatten worden vochtig geleverd en moeten in de schaduw worden bewaard tijdens de werkzaamheden. Het is voldoende om de matten lichtjes te bevochtigen voordat je ze plaatst.
Bereid de grond voor op dezelfde manier als bij het zaaien. Rol vervolgens de grasmatten één voor één uit op de voorbereide grond. Begin op het verste punt en loop niet over de gelegde graszoden. Snijd op het einde van de rij de grasmat door met een scherp breekmes en leg het resterende deel als begin van de volgende rij. Sluit de verschillende rijen mooi tegen elkaar aan. Steek de kanten af en rol op het einde het gazon aan met een tuinwals.
Nadat je de grasmat hebt gelegd, is het belangrijk om deze rijkelijk te besproeien. Vervolgens dien je de zode 2 tot 3 keer per week van water te voorzien, afhankelijk van de weersomstandigheden, om ervoor te zorgen dat het gras vochtig blijft. Na een periode van 7 tot 10 dagen kun je voorzichtig het nieuwe gazon maaien op een hoge stand, mits je hebt vastgesteld dat de zode stevig genoeg is.
Na ongeveer 3 tot 4 weken kun je het gazon actief gaan gebruiken. Het is aan te raden om dan de bewatering te verminderen om het gras tot een diepere beworteling te dwingen. Daarnaast kun je de eerste bemesting toepassen.