Een den of een spar? Kies een kerstboom
De keuze voor de perfecte kerstboom is vaak gerelateerd aan ons budget dat we hebben voor deze eenmalige versiering van de woonkamer rond de kerstperiode. De beide sparrenfamilies Picea en Abies vormen samen de hoofdmoot van meest verkochte kerstbomen waarin we de Abies- soorten als luxueus kunnen beschouwen.
Picea abies (groene fijspar) |
Picea omorika (Servische spar) |
Picea pungens ‘Glauca’ (blauwspar) |
Abies nordmanniana |
Abies nobilis |
Abies procera |
Abies koreana |
Het wezenlijk verschil tussen beide families zit hem vooral in de stand van naalden en kegels. De Abies-soorten hebben zachte, rechtopstaande, stompe naalden en rechtopstaande sparrenkegels. Picea-verwanten hebben hangende naalden en kegels en zijn eerder stekelig.
Drie veel gekozen soorten uit de Picea-afdeling zijn
- Picea abies (groene fijspar),
- Picea omorika (Servische spar)
- Picea pungens ‘Glauca’ (blauwspar)
De Abies-soorten zijn algemeen duurder in aankoop, mooier en voller. We onderscheiden
- de Nordmann (Abies nordmanniana),
- de nobele spar (Abies nobilis),
- de edele zilverspar (Abies procera)
- de Koreaanse zilverspar (Abies koreana)
Let op als je bepaalde soorten later in de tuin wil planten, de Nordmann bijvoorbeeld bereikt gemakkelijk een hoogte tot 20 meter.
Zorg er steeds voor dat de kerstboom die je koopt van een stevige kluit met voldoende grond is voorzien.
Bomen met een doorhangende kluit of een kluit zonder grond zullen het niet lang uithouden in onze woonkamers met als gevolg dat ze snel zullen verkleuren en hun naalden zullen verliezen.
Bovendien zijn zulke exemplaren veelal onbruikbaar om later in de tuin te planten. Ook afgezaagde kerstbomen, zonder wortels, zullen het niet lang volhouden.
De pot moet voldoende ruim zijn zodat er genoeg grond rond de wortelkluit kan worden aangebracht.
Belangrijk is ook de net aangekochte bomen te laten acclimatiseren. De bomen komen meestal uit vriestemperaturen en als we ze zonder overgang zomaar in de woonkamer plaatsen dan loopt het natuurlijk goed fout door het veel te grote temperatuurverschil.
Laat de boom dus eerst even op adem komen in een koele berging of in de garage alvorens hem op kamertemperatuur te installeren.
Plaats de boom niet te dicht bij een warmtebron op een lichte standplaats zonder rechtstreeks zonlicht.
Een opgepotte kerstboom mag best heel wat water krijgen. Geef hem onmiddellijk enkel liters water bij het plaatsen, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de boom.
Nadien kan de boom dagelijks gerust een halve tot een liter water gebruiken.
Ga op voorhand na hoe breed en hoe hoog een kerstboom echt mag zijn, de top wegknippen is uiteraard steeds zonde, zeker als je de boom nadien in de tuin wil planten. En tot slot blijft de gouden regel… hoe mooier de kerstboom blijft en hoe langer de naalden aan de boom blijven des te meer werk er vooraf is gegaan in de kwekerij. Dit zal uiteraard ook doorwegen in de aankoopprijs van uw kerstboom.