September: oogst er op los, in je m² metertuin
De dagen worden korter en de nachten frisser, maar in je vierkante metermoestuin is de zomer nog niet voorbij. Oogst à volonté, zaai en plant nog wat bij, maar denk ook al vooruit. Een miniserre boven je bak is nu geen overbodige luxe.
Oogst gaat door
Eet de laatste venkelknol op, pluk basilicum voor een pesto, en vries wat peterselieblaadjes in, voor vers vitaminegroen deze winter. De komende maanden pluk je verder van de verse blaadjes van je herfstspinazie, veldsla, groenlof, radicchio en warmoes. Laat de wortels, pastinaak en prei gerust nog wat dikker worden; die hebben geen last van regen of koudere nachten. Ook kervel is een ijzersterk plantje; het overleeft zelfs lichte vorst.
Stengeluitjes zaaien
Tot begin oktober kun je stengeluitjes ('pijpajuin') zaaien. Deze Japanse ui vormt geen bol maar ziet er meer als forse bieslook uit, met een lange witte schacht. Zaai Ishikura (Long White), die vrij snel groeit, of Katana, met een lange witte schacht. Nu zaaien, is oogst vanaf mei; stengelui eet je als zomerprei.
Hoe?
- Zaai 2 rijtjes per vak
- Laat 2 à 3 centimeter afstand tussen elk zaadje
- Zaai 1 cm diep
- Dun in maart uit op 10 centimeter
Tip
Je kunt ook nog wat klassieke uien zaaien; Radar en Echo zijn typische winterzaaiuien. Zaai ze nu zo snel mogelijk (midden augustus is eigenlijk de beste tijd), vanaf mei oogst je verse uien, precies op het moment dat je door je wintervoorraad zit.
Look: nu!
Look plant je nu, om volgend jaar in juli te oogsten. Hij past perfect in een vierkante meterbak omdat hij maar weinig plaats in beslag neemt. Van één bol plantlook oogst je wel 8 tot 10 'nieuwe' bollen. In november en december schiet het loof uit, de bol zelf dikt pas vanaf mei.
Hoe?
- Maak de teentjes los.
- Plant ze op een rij, 15 centimeter een elkaar.
- Duw de teentjes zeker 8 à 10 cm diep!
- Plant ze met de vlakke kant naar beneden.
Onder dak
Bescherm je groentjes en kruiden tegen de gure herfstwind en de koudere nachten, en maak van je vierkante meterbak tijdelijk een miniserre. Je hebt verschillende betaalbare overkappingen op maat van vierkante meterbakken. Zet ze vooral goed vast, dat ze niet wegwaaien. Je groenten blijven zo een pak warmer en groeien beter door. Je kunt die laatste aubergines of paprika's die nog aan je plant hangen, rustig verder laten rijpen, en nog genieten van de laatste basilicum. Ook de wintersla, de andijvie, paksoi en Chinese kool die je in augustus zaaide of plantte, krijgt zo meer tijd om een mooie dikke krop te vormen.
Groene mest
Nog meer groenten zaaien, heeft nu geen zin meer, maar je kunt wel nog groenbemester zaaien. Dat is een wat gek woord voor planten die van nature voeding aan de bodem geven, en hem rijker en gezonder maken - precies wat je nodig hebt om volgende lente weer met succes van start te gaan. De meest populaire groenbemester is Phacelia. Zaai hem nu op elk leeg plekje in je minimoestuin. Volgende lente meng je de bladeren en stengels onder de grond, waarna ze tot humus verteren.
Het einde van de vierkante meterbak komt stilaan in zicht...
loods hem netjes de winter in.
Kriebelt het om ook met een vierkante metermoestuin te beginnen?
Hier lees je hoe je er (vanaf volgende lente) aan begint.