Een vierkante metermoestuin iets voor jou?
Moestuinieren begint op 1 m²
Eén vierkante meter, meer heb je niet nodig om je eigen groenten te kweken. Een afgedankte zandbak, een vergeten stukje siertuin, een streepje gazon of simpelweg een hoek van je terras of balkon: voor een vierkante meterbak vind je altijd wel een plekje. Denk je dat je te weinig tijd hebt? Met een kwartiertje per week kweek je al minstens 16 verschillende groenten, van april tot oktober. Ook al ben je een absolute beginner.
Zalig zonnen
Groenten zijn dol op zon: hoe meer zon, hoe meer smaak en hoe beter ze groeien. Zorg dat je vierkante meterbak op een plek staat waar de zon minstens 6 uur per dag bij kan; meer is beter. Zuiderse groenten zoals tomaten, paprika's, pepers en aubergines hebben het meest zon nodig; kervel, andijvie, peterselie, selder, snijbiet en rode biet verdragen wat meer schaduw.
Verstop je moestuinbak vooral niet: hoe meer hij in het zicht staat, en hoe dichter bij de keukendeur of het terras, des te sneller je geneigd bent om wat nieuws te planten of te zaaien, je groenten te begieten of snel een onkruidje uit te trekken. Bovendien is een vierkante meterbak mooi om te zien, met al die gelukkige groenten, eetbare bloemen en bloeiende kruiden. Verstop je showtuintje vooral niet! Heb je een buitenkeuken, zorg dat het dan in de buurt ligt: niets zo lekker als à la minute wat lekker groen te kunnen plukken.
Kruidenbak groot 288 l |
kruidenbak 87 x 87 x 23 cm |
Groeibed hout 120 x 120 cm |
Groeibed 97,5 x 97,5 x 25 cm |
Super voor beginners (en kinderen !)
Een vierkante meterbak is een heel motiverende en gemakkelijke manier om te leren moestuinieren. Het is ook een geweldig middel om kinderen groenten te laten ontdekken, en om ze wat meer buiten te laten 'spelen'. Zonder dat ze het beseffen, leren ze waar groenten echt vandaan komen, want neen, radijsjes groeien niet aan de bomen. Bovendien zijn kinderen veel sneller geneigd om op te eten wat ze zelf gekweekt hebben - ideaal voor lastige groente-eters. Een moestuinbak is een pak gemakkelijker dan een 'echte' moestuin: je hoeft nooit te spitten, er groeit minder onkruid in, en je hebt minder last van slakken. Bovendien groeien de groenten in een bak opvallend sneller en gemakkelijker dan in volle grond. Je kunt vroeger in de lente starten, omdat de potgrond sneller opwarmt, en langer doorgaan in de herfst. En ook al lijkt een vierkante meterbak klein, toch zul je verrast zijn van de grote opbrengst: tussen april en oktober valt er altijd iets te oogsten. Je kunt in je moestuinbak veel verschillende groenten uitproberen, zonder dat je plots met grote hoeveelheden van één soort zit, zoals wel eens het geval is in een 'echte' moestuin, waar ineens 20 kroppen sla of 10 bloemkolen te oogsten (en op te eten) vallen.
Kleine investering, jarenlang genot
Er zijn wel een paar dingen waar je rekening moet mee houden. Je moet investeren in een bak (tenzij je een handige Harry bent, en er zelf een in elkaar knutselt), je hebt potgrond en bodemverbeteraar nodig, en, zeker als je in een diepe bak tuiniert, ook een paar zakken kleikorrels voor op de bodem. Maar het zijn wel stuk voor stuk investeringen op lange termijn: je kunt verschillende seizoenen na elkaar dezelfde potgrond gebruiken, mits je af en toe wat bijmest, en een moestuinbak van goede kwaliteit gaat vele jaren mee.
Klaar voor de start? Hier vind je alvast je shopping lijstje.
Vegtrug 180 cm |
Moestuintafel verhoogd |
Moestuintafel verhoogd |
|