De tuin in augustus: snoeien en oogsten
De siertuin raakt stilaan over zijn hoogtepunt heen. Verscheidene vaste planten en heesters zijn inmiddels uitgebloeid en kunnen een opknapbeurt gebruiken. Gelukkig viel er deze zomer regelmatig een fikse regenbui, waardoor de meeste gazons er nog steeds fris groen uitzien.
Hier en daar ontstaan wat rommelige hoekjes. Wat snoeiwerk en het weghalen van verwelkte planten en bloemen kunnen nu een wereld van verschil maken en de tuin een tweede leven geven. Voor de moestuin is augustus de oogstmaand, aan het plukken komt geen einde.
Snoeiwerk in de border
- Struiken en rozen: verwijder uitgebloeide bloemen bij rozen en heesters die in het voorjaar bloeien zoals Philadelphus, Ribes, Weigelia, Buddleja en Deutzia. Snoei de struik terug in vorm door te lange of te oude takken terug te knippen. Haal beschadigde en dode takken weg om de planten op te frissen. Gebruik altijd scherp en schoon snoeimateriaal!
- Vaste planten: door uitgebloeide bloemen bij vaste planten zoals Geranium, Agapanthus en Salvia weg te knippen zal je de planten stimuleren om een tweede keer te bloeien. Snoei ook lavendel en Hebe in vorm om te voorkomen dat ze onderaan te houterig worden. Knip enkel de uitgebloeide bloemen weg en een klein stukje van het groen. Het echte snoeiwerk is pas voor het voorjaar.
- Groenblijvende hagen: Buxus, Euonymus, Taxus en Liguster snoei je nu om een dichte haag te krijgen.
- Leifruit: door in augustus bij leifruit zoals appels, peren, druiven,... de nieuwe scheuten te verwijderen heb je volgend jaar meer bloemen en dus ook meer lekkere vruchten. De scheuten die aan de zijtakken ontstaan mogen ingekort worden zodat de plant meer energie kan steken in de hoofdtakken.
- Frambozen en zwarte bessen: verwijder oude takken want deze trekken ongedierte en schimmels aan. Gooi de takken bij het groenafval en niet op de composthoop.
- Blauwe regen: wil je graag een tweede bloei van de blauwe regen, dan snoei je best de uitlopers terug tot op vijf à zes ogen.
- Snoei nu geen besdragende planten en struiken die bloeien in het najaar en in de winter, en ook geen siergrassen.
Tip: geef de planten die je hebt gesnoeid de gepaste meststof om terug op krachten te komen.
In augustus bloeiende planten
Terwijl de ene plant intussen is uitgebloeid moet de andere nog zijn mooiste kant laten zien. In een goed doordachte border heb je een mix van planten die bloeien in verschillende periodes. Zo ontstaat er een seizoensborder waarin elke maand iets anders te beleven valt. Niet onbelangrijk voor de kleinsten op onze planeet die ook later op het jaar bloeiende planten nodig hebben als voedselbron. Valt er nog weinig te beleven in jouw tuin, plant dan zonnebloemen of één van onderstaande planten.
- Dahlia's: augustus is de maand van de dahlia's. Heb je ze in het voorjaar als knol geplant dan zullen ze nu hun pracht laten zien. Je hebt ze in een grote variëteit aan kleuren en vormen en ze verwennen je elk jaar opnieuw met hun schoonheid tot diep in de herfst. Bloeiende exemplaren kan je nu in het tuincentrum vinden.
- Persicaria amplexicaulis: een uitbundig bloeiende plant die nu in volle glorie staat. De plant is moeilijk in toom te houden en groeit en bloeit weelderig tot en met september. Ze staat liefst in de zon of lichte schaduw en is een uitstekende bijenvriend.
- Echinops ritro: in het Nederlands kogeldistel. De blauwe bolvormige bloemhoofden en de stekelig grijsgroene bladeren vallen meteen op in de border. Hij verlangt een plekje in de zon of halfschaduw en groeit ook goed op een arme, droge grond. Knip uitgebloeide bloemhoofden weg om een tweede bloei te bevorderen.
- Herfstanemoon: een sterke plant die bloeit in de late zomer, vanaf augustus tot september. De bloemen kunnen tot 1 meter hoog worden en zijn wit tot roze met een geel hart. Terwijl heel wat andere bloemen reeds zijn uitgebloeid, levert deze plant nog nectar aan bijen en andere insecten.
- Aster: er zijn heel wat variëteiten maar een aantal ervan moeten nog beginnen bloeien. Aster amellus 'Rosa Erfüllung' bijvoorbeeld is een soort met mooie roze, weelderige bloemen die pas bloeien in augustus. Ze kleuren de tuin tot in oktober.
- Rudbeckia: zijn Nederlandse naam zegt alles. Met zonnehoed breng je zonnestralen naar de tuin tot in het najaar. Een toch wel heel kleurrijke plant waar je instant vrolijk van wordt. Ze doet het perfect in de border en kan ook als prairieplant gebruikt worden. De meeste varianten zijn diepgeel maar je vindt ze ook in koperkleurige tinten. Prachtig in combinatie met Persicaria amplexicaulis en met siergrassen.
Oogsttijd in de moestuin
Na het harde werk in het voorjaar is het tijd om de vruchten te plukken in de moestuin. Nu start het werk in de keuken om de vele lekkernijen verder te verwerken. Heb je een kleine moestuin dan zal je de oogst meestal onmiddellijk kunnen gebruiken maar bij een overvloedige pluk komt er wat meer werk aan te pas.
- Kruiden kan je in bosjes ondersteboven hangen om te drogen tot het vocht er uit is.
- Fruit zoals appels kan je enkele maanden bewaren door ze in schijfjes te snijden en te laten drogen in de oven of maak er simpelweg appelcompote of appelsap van.
- Frambozen zijn plukrijp en kunnen verwerkt worden tot jam of confituur. Je kan ze ook invriezen door ze eerst afzonderlijk op een plaat in de diepvries te steken en eens ze hard zijn geworden samen in een diepvrieszakje of potje te doen.
- Tomaten: als de planten niet zijn aangetast door de tomatenplaag kan je ze nu volop oogsten. Controleer de planten elke dag. De vruchten kunnen gaan barsten als ze te lang blijven hangen en dat heeft invloed op de houdbaarheid. Eens geoogst kan je ze verwerken tot saus, salsa, ze drogen in de oven of inleggen in azijn. Of heb je als eens tomatenconfituur geproefd? Zo kan je er de komende winter ook nog van genieten.
- Courgette en augurken: de ontwikkeling van bloem naar courgette gaat vrij snel. Kijk dus elke dag. Courgettes van ongeveer 15 cm hebben de meeste smaak en bevatten het minste zaad. Ze zijn heel lekker om op te vullen. Grotere courgettes zijn enkel nog te gebruiken voor soep. Snijd ze af met een mes aan de steel dichtbij de plant. Heb je er teveel dan kan je ze in stukjes snijden, invriezen of inmaken voor later.
- Aardappelen kan je oogsten als het loof geel wordt en afsterft. Gebruik een riek en til de wortels op terwijl je aan het overgebleven loof trekt. Rooi eerst één plant en kijk of de aardappelen goed zijn. Zijn ze volgroeid dan kan je de rest oogsten. Bewaar ze in een kistje of aardappelmand op een koele, droge en vorstvrije plek.
Ook bonen en doperwten, wortelen, komkommers en aardappelen kunnen nog dagelijks geoogst worden. Heb je er nog niet genoeg van? Zaai dan nog wat kropsla, veldsla, rucola, Chinese kool, radijzen en spinazie of plant nog venkel of wat andijvie.