De opmars van de zoete aardappel
Iedereen kent wel de gewone aardappel maar de zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een groente die bij weinigen in het dagelijkse menu voorkomt. Ondanks zijn minder aantrekkelijk uitzicht heeft de knol een verrassend zoete smaak om je vingers van af te likken! Eens je er hebt van geproefd zal je de smaak niet gauw vergeten en wil je er alleen maar meer van. Tijd dus om de groente te leren kennen!
Zoete aardappel of bataat
Ook al zegt de naam ons iets anders, de zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. Het is een grote zetmeelhoudende knol die behoort tot de windefamilie en zijn oorsprong vindt in Mexico. In de Surinaamse keuken wordt bataat veel gebruikt maar ook bij ons wordt deze groente steeds populairder. De knol heeft een zoete-kruidige smaak die heel zacht is en niet gaat overheersen.
Door zijn grillige vorm en lelijke schil ziet de knol er op zich niet zo smakelijk uit. Maar eens je de schil hebt verwijderd komt het mooie vruchtvlees tevoorschijn. Meestal heeft het een oranje goudachtige kleur maar afhankelijk van het ras kan dat verder variëren van wit tot rood en zelfs paars. De smaak kan ook wat verschillen.
De zoete aardappel behoort dus tot de windefamilie en dat kan je ook wel letterlijke nemen! Door de aanwezigheid van de suiker raffinose kan je na het eten van de knol wel eens last krijgen van winderigheid. Raffinose kan pas in de dikke darm worden verteerd waardoor er waterstofgas en koolstofdioxide ontstaat. Een klein nadeel maar de knol is zo lekker dat je dat er wel graag bij neemt.
Voedingswaarde
Wat de groente zo gezond maakt voor ons lichaam is de aanwezigheid van een hoge concentratie aan koolhydraten met een lage glycemische index. Goed nieuws voor mensen met suikerziekte want bataat heeft een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel en gaat insulinepieken tegen, ook door de hoge concentratie aan vezels.Mede daardoor wordt zoete aardappel in de fitnesswereld en dieetwereld sterk aangeraden.
De vele vezels geven ons een fit en slank lichaam. Bataat bevat verder ook heel wat vitamines die rijk zijn aan beta-caroteen. Het zijn sterke anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam bestrijden. Bovendien is de knol glutenvrij.
Conclusie: zoete aardappel is een superfood die voor iedereen onmisbaar is.
Bewaren
Zoete aardappel bewaar je best zoals gewone aardappelen, in een droge donkere ruimte van ongeveer 15° C. Zo kan je ze ongeveer een tweetal weken bewaren.In de koelkast bestaat het gevaar dat ze snel zullen rotten.
Koken met bataat
Zoete aardappel kan rauw worden gegeten maar je kan er ook frieten van maken, of de aardappelen bakken, pureren,….. zelfs in de spacentrifuge of in een smoothie kan hij wonderen doen.Het koken van de aardappel duurt ongeveer een 15 à 20 tal minuten.
Eigen kweek
Ondanks de knol van oorsprong een tropische plant is kan je deze groente perfect in eigen moestuin kweken. Dat kan je doen vanuit de knol zelf.Stop hem daarvoor in een glazen pot met water zodat de knol uitlopers kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de knol ongeveer één derde onder water staat. Zodra hij voldoende wortels heeft kan de knol in het voorjaar in de moestuin worden geplant op een plekje in halfschaduw. Voor het beste resultaat maak je opgehoogde richels die je afdekt met zwarte plastiek zodat de grond goed kan opwarmen. Tot een paar weken voor de oogst houd je de grond best goed vochtig. Aan het eind van de zomer kan je de zoete aardappel oogsten.