Monstera Adansonii variegata
De Monstera is een geliefde en meest favoriete kamerplant bij veel plantenliefhebbers omwille van zijn opvallende bladeren. De snel groeiende tropische plant vindt zijn oorsprong in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Doordat de plant behoort tot de familie van de aronskelk, wordt de Monstera ook gekenmerkt als luchtzuiverend. Een uitstekende kamerplant dezer dagen tijdens het thuiswerken voor de luchtkwaliteit en het klimaat in je kamer.
Monstera is in meerdere soorten en groottes verkrijgbaar maar de meest gewilde soort blijft toch de Monstera Adansonii variegata, een erg zeldzame variant van de ‘gewone’ Monstera Adansonii (ook bekend als de 'monkey mask'). Wat deze plant zo uniek maakt en zijn naam doet vermoeden, zijn de bijzondere verkleuringen in het blad die andere soorten niet vertonen. Samen met de grote gaten in het blad, heeft deze Monstera zijn bijnaam gekregen als de rimpelgatenplant.
Bijzondere gatenplant
Het woord variegata komt van het Latijns en betekent veelkleurigheid of kleuren, soms ook vertaalt naar bont of schakering. Een Monstera Adansonii variegata kan enkel gekweekt worden vanuit een spontane mutatie van de gewone Monstera Adansonii. De bladeren en steel worden dan in plaats van volledig groen, gedeeltelijk wit, muntgroen of geel. Zelf eentje kweken verreist heel wat werk en geeft niet de zekerheid dat het lukt. Want de kans dat een plant spontaan bonte bladeren krijgt is 1 op 100.000 wat wil zeggen dat je 100.000 stekjes moet maken om 1 kans te hebben op een bonte Monstera. Dit maakt een gewone Monstera plots honderden euro's waard, of zelfs meer.
Maar begin nog niet te juigen wanneer jouw stekje toevallig ook een aantal vlekken vertoond. Iedere plant begint namelijk met een klein beetje kleurvariatie waarbij er een aantal vlekken in het blad te zien zijn. Eens volgroeid verdwijnen de vlekken en wordt het blad helemaal diepgroen van kleur. Blijven de vlekken echter toch, dan heb je een exclusief exemplaar te pakken en mag je van geluk spreken.
Verzorging van de plant
Omdat deze mutatie een afwijking is in de plant en zelden voorkomt in de natuur, heeft de plant speciale zorgen nodig om te overleven. De plant moet allereerst een plek krijgen met een hoge luchtvochtigheid, net zoals hij gewoon is in het tropisch regenwoud. Daarbij verkiest hij liever een lichtere standplaats dan wat de normale Monstera Adansonii gewoon is, omdat de plant door de bleke vlekken minder bladgroenkorrels aanmaakt. Dit komt door een gebrek aan chlorofyl, wat op hun beurt zorgt voor het ontbreken van belangrijke voedingsstoffen waardoor de plant harder moet gaan werken om voedsel tot zich te nemen. Deze speciale verzorging maakt het kostenplaatje alleen maar duurder.
Plaats de plant niet in direct zonlicht want de vlekken maken de bladeren extra gevoelig. Eén keer per week de plant te voorzien van water, is voldoende. Een te natte bodem vinden ze niet prettig en kan de Monstera laten afsterven, wat zonde zou zijn van al het werk en de exclusiviteit. Enkel tijdens de warme zomermaanden kan je overgaan naar twee keer per week. Voorzie ook tweemaal per week voor extra plantenvoeding tussen de periode van maart en oktober. Dit is nodig voor de groei en zal de plant sterker maken. Ook jaarlijks de potgrond vervangen is zeker geen overbodige luxe.
Wil je de Monstera Adansonii variegata vermeerden, wacht dan tot de plant begint te groeien en meer dan vier nieuwe bladeren krijgt die groen blijven. Snij hiervan de kop af maar raak het blad niet teveel aan en besproei het ook zeker niet. Door het gebrek aan bladgroenkorrels is het namelijk zachter en gevoeliger voor beschadiging. Heb je de plant nog maar net in huis? Zorg er dan eerst voor dat de Monstera de eerste zes weken kan acclimatiseren in zijn grond voor je ze verpot en stekt.
Een gemuteerd exemplaar bemachtigen wordt dus geen goedkope aankoop maar de 'gewone' Monstera Adansonii alleen is al een enorme verrijking voor jouw collectie. Met zijn mooie diepgroene bladeren met gaten blijft het een fantastische blikvanger in elke kamer. Heb je toch één gemuteerd exemplaar te pakken, dan kan je de plant nu met deze tips de zorgen geven dat het verdiend.