Courgette : enkele lekkere recepten
Courgettes lijken uiterlijk veel op komkommers. Ze zijn slank en groen, maar ze kunnen ook rond van vorm of geel van kleur zijn. Rauw stellen ze niet veel voor, maar op de rooster, in stoofpotjes, opgevuld, in ovenschotels en zo doen ze het uitstekend.
Recepten met courgettes:
- Courgettebootjes: neem een kleine courgette per persoon. Snijd in de lengte een flinke plak van de courgette. Versnijd in blokjes zo dat er aan elk blokje een stukje schil blijft zitten. Stoof 3 soorten groenten in melkerij- of hoeveboter, b.v.: courgette, champignons, wortel, tomaat, erwtjes, knolselder...
Hol de courgettes uit zonder de buitenkant te beschadigen. Vul ze op met de gestoofde groenten. Leg een vlokje boter op de vulling. Vlei de gevulde courgettes in een ovenschaal en zet ze in de oven tot de courgettes gaar zijn. Dien op bij vis of vlees, met aardappelpuree.
- Courgettehapjes: Snijd dikke schijven van de courgette. Hol een beetje uit in het midden. Leg er varkens- of lamsgehakt op. Druk aan. Zet in de oven tot het gehakt goed doorbakken is. Dien op als hapje.
- Driekleur met courgette: groen, oranje en ivoorkleur. Trek met een kaasschaaf of dunschiller slierten van een courgette met groene schil. Idem met een wortel. Kook tagliatelle beetgaar. Giet het kookwater weg. Meng de rauwe slierten courgette en wortel met de tagliatelle. Voeg een klontje melkerij- of hoeveboter toe en laat doorwarmen op het vuur. Dien op, al dan niet met geraspte kaas.
- Courgette-aardappelschotel: snijd een courgette in schijfjes. Schil enkele aardappelen en snijd ze ook in schijfjes. Kook alleen de aardappelschijfjes beetgaar. Leg de courgette- en aardappelschijfjes afwisselend en dakpansgewijs in een beboterde ovenschotel. Bestrooi met wat zout en peper. Giet wat room in de schotel en eindig met geraspte kaas (Nazareth, Oud Brugge of een pittige kaas) en enkele vlokjes hoeve- of melkerijboter. Laat gratineren in de oven.
- Courgette op de rooster: de courgette in de lengte halveren, een beetje zout op het snijvlak strooien en met de schil naar boven laten uitlekken. Droogdeppen, inwrijven met olijfolie en boven de gloeiende asse, aan de rand van het rooster laten garen. Alumiumfolie is overbodig.
Tip: vermijd zeker petroleumproducten om de barbecue aan te maken. Begin alleen te roosteren als de houtskool al een wit aslaagje heeft.
- Gevulde courgette: courgette halveren in de lengte zonder de schil te beschadigen, vruchtvlees uithalen en verwerken met de vulling: varkens- of lamsgehakt, aardappelpuree, wortelpuree, gestoofde spinazie, enz.