Tulpen met pietriet in een accuvaas
Tulpen gaan heel goed samen met pietriet. Het geeft echt een lentegevoel. Een tulp kun je heel gemakkelijk verwerken in gebogen lijnen, vandaar dat ze ook goed samen gaan met pietriet-cirkels. Deze zijn gemakkelijk te maken aangezien pietriet zo verkocht wordt. Maar pietriet zet je naar je hand door die een uurtje in een kom water te leggen. Dan verwerken ze prima. De herhaling van dezelfde lijnen (gebogen) brengt een zekere rust en harmonie te weeg. Herhaling van kleur idem.
Nodig
- 1 accubak-vaas
- Naturel pietriet of in een zachte tint passend bij je tulpen
- Een bundel tulpen (kleur die jij graag ziet en in harmonie met je pietriet)
- Eventueel bolvormige glazen vaasje die je kunt aanbinden
- Binddraad van oasis
- Facultatief: een drietal isomo-bollen, naturel koord en stiftlijm
Hoe ga je te werk?
- Begin met je tulpen uit water te halen en een paar uren in krantenpapier “uit het water” in de kelder te leggen. Op die manier zul je nadien je tulpen heel goed kunnen buigen.
- Pietriet in cirkels binden met binddraad van oasis. Je draait simpelweg de binddraad drie maal rond het pietriet, neem de 2 uiteinden samen en draai even goed door vooraleer af te knippen met een tangetje. Of je draait er er om heen en knipt af, maar behoudt een gesloten binding
- Maak op die manier een constructie die binnen in je accuvaas past en hieraan worden met binddraad bolle glazen bloemvaasjes gebonden. Je vult ze wel eerst op met water vul je vaas halfweg met water. Zorg er voor dat de opneming van de vaasjes goed naar omhoog blijven kijken.
- Indien je geen bolvaasjes hebt, kun je ook je tulpen in je vaas in water zetten. Zorg er dan voor dat je pietriet noch je binding tot de bodem reikt.
- Snij je tulpen mooi schuin aan. Het buitenste tulpenblad verwijder je en verdeel de tulpen over je vaasjes of tot op de bodem van je vaas waar je dan een paar cm water in gedaan hebt vooraleer je de pietriet-constructie er in plaatst.
- Zorg er goed voor dat de bloemen ook “gebogen lijnen” maken zoals je pietriet. Je kunt de tulpen eventueel hier en daar met binddraad aan het pietriet voorzichtig vast binden om ze in de richting te houden die jij wil. Hou gerust ook een paar bloemen binnen je accuvaas.
- Het kan mooi zijn om een paar tulpen losjes zijdelings uit de accuvaas te laten hangen. Ook al is de vaas strak van vorm, door die bewegingen van het pietriet stoort een bijkomende gebogen beweging uit de vaas niet.
- Facultatief - Je kunt eventueel een paar koordenbollen (of voor Pasen een paar ganzeneieren) tussen je constructie leggen. Wil je koordbollen maken, dan moet je een beetje stiftlijm (Pritt) op je isomo doen, en in het begin van je koord een kopspeld steken. Daarna mooi verder lijm aan doen en de koord meedraaien. Telken male wat stiftlijm op de isomo doen en weer koord aan draaien. Goed gesloten houden. Eindigen met een kopspeld in te steken. Je kunt nu de bollen heel voorzichtig tussen bloemen en pietriet leggen, of je kunt ook dagen op voorhand de bollen al maken.
Vergeet niet dat tulpen nog groeien op water, dus zorg er voor dat ze niet te lang zijn of je zult een andere vorm krijgen na een paar dagen. Kijk goed of je bolle bloemvaasjes nog water hebben, tulpen zijn immers drinkebroers.
Om gemakkelijk water te geven in de bolvaasjes, kun je met een spuit werken.
Heb je geen accuvaas, dan kun ook een constructie maken in een andere glazen vaas. Voorwaarde is echte dat ze voldoende ruimte heeft voor de pietriet-bewegingen .
Optie: Wil je dit stuk voor Pasen maken, dan kun je ook kleine eitjes (kwarteleitjes of plastiek eitjes) hier en daar met wat lijm op je pietriet kleven.
Je kunt ook een aantal pluimpjes op je pietriet lijmen.
Je kunt ook de bollen vervangen door eieren in isomo en ze met naturel fijne koord bekleven.