Aanleggen van een kruidenspiraal
Iedereen die zelf wat tuiniert houdt wel van het gebruik van verse kruiden om thee te zetten en eten op smaak te brengen. Doorgaans staan veel kruiden wat verspreid doorheen de tuin. Een gemakkelijke manier om veel soorten kruiden bij elkaar op een beperkte oppervlakte te kweken is het aanleggen van een kruidenspiraal.
Een kruidenspiraal benut ook de verticale ruimte en bevat door zijn vorm plaats voor kruiden die houden van veel zon, maar ook voor kruiden die liever wat meer schaduw en vocht krijgen. Je bouwt als het ware microklimaten voor de verschillende planten. Bouw de spiraal zo dicht mogelijk bij de keuken zodat je ze optimaal kunt benutten. Je kan de spiraal eenvoudig opbouwen van afgedankte stenen of tegels. Ook natuurstenen of zelfs takken van bomen lenen zich daar perfect voor.
Als je van plan bent een kruidenspiraal te plaatsen, is het begin van de lente de ideale periode want zo kan je er meteen de kruiden in plaatsen. Afhankelijk van de beschikbare plaats kies je de grootte van de spiraal. Als je een diameter van ca. 1,20 meter neemt kan je overal gemakkelijk aan van de zijkant.
Als je ze groter maakt, kan je bijvoorbeeld ergens een steen plaatsen zodat je gemakkelijk bij het midden kan. Een ideale diameter is 2,5 meter , dan verdroogt de spiraal niet tijdens afwezigheid. Je kan natuurlijk ook gewoon een sproeier inbouwen in het midden die de spiraal op regelmatige basis bewatert. Een hulpmiddel om gemakkelijk op te bouwen is in het midden een stok steken met een touw aan. zo maak je een mooie cirkel.
Voor de opvulling kan je in het midden puin leggen, dat bevordert de doorlaatbaarheid. Verder leg je een laag stro met daarop aarde en eenmalig wat compost. Denk eraan dat kruiden van kalkrijke grond houden, stenen bevatten doorgaans wel kalk, maar het kan geen kwaad dit aan de grond toe te voegen.
Ideetjes voor een zelfgemaakte kruidenspiraal
Bovenaan de spiraal worden de planten gezet die het meest houden van zon en een droge bodem zoals rozemarijn, salie, dragon, oregano en tijm.
Meer naar beneden toe kan je dan koriander, peterselie, bieslook, kamille, citroenmelisse en munt plaatsen. Je kan alle kruiden die je wil in je eigen spiraal kweken, gewoon even de beste plaats opzoeken. Snoei regelmatig alles bij, want planten zoals munt en citroenmelisse kunnen wel gaan woekeren!
Als je dat wil kan je beneden aan de spiraal in het noorden een vijvertje maken, hiernaast kun je dan waterminnende planten zetten zoals waterkers. Een vijvertje biedt ook een drink- en badplaats voor allerlei insecten en vogels.
Wanneer je boomstammen gebruikt om de zijkanten af te werken, geeft dat een extra natuurlijk uitzicht en bovendien zijn de stammen te enten met eetbare paddenstoelen.
Als afwerking kan je hier en daar wat spleten tussen de stenen opvullen met een mengsel van aarde, zand en steentjes, dan kun je daar allerhande vetplantjes op laten groeien. Vul ze niet allemaal op, zo kunnen ook nuttige insecten hun intrek nemen.
De kruidenspiraal is een leuk, gezond en lekker idee om je tuin mee aan te vullen, je kan er een ware blikvanger van maken!