10 tips om elke dag voldoende groenten te eten
Eten we wel genoeg groenten?
Uit onderzoek is gebleken dat we denken dat we goed bezig te zijn, maar dat blijkt niet uit de resultaten. Helemaal niet zelfs. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 300 g halen is een pak moeilijker dan gedacht. We overschatten onszelf in het eten van groenten.
VLAM schiet te hulp met 10 tips die voldoende groenten eten heel wat makkelijker maken.
1. De helft van je bord
300 g is geen te onderschatten hoeveelheid. Met de groenten bij de afhaalkebab of het schijfje tomaat bij een pak friet kom je er niet. Speel op veilig en vul je bord voor de helft met groenten. Dat is 200 g aan groenten die je sowieso binnen hebt.2. Elk moment is een groentemoment
Groenten staan doorgaans enkel op het menu bij de hoofdmaaltijd. 300 g groenten in één maaltijd wegwerken is een hele klus, hoe lekker het gerecht ook mag zijn. Verspreid het eten van groenten daarom over een hele dag en maak van elk moment een groentemoment. Zo bijvoorbeeld:- Ontbijt: begin je dag met een omeletje met extra veel groenten. Of maak een smoothie met groenten en fruit voor onderweg.
- Voormiddag: knabbel tijdens het werk op knapperige wortelen of kerstomaatjes. Dip ze in een dip van kikkererwten en de groentemeter blijft maar stijgen.
- Lunch: boterhammen tijdens de middagpauze? Voeg extra rauwkost toe of neem een slaatje als bijgerecht.
- Namiddag: een kopje verse groentesoep helpt je gegarandeerd doorheen de namiddagdip.
- Diner: vul de helft van je bord met groenten. Zo makkelijk is dat.
- Tv-hapje: neem een portie snackgroenten of zelfgemaakte groentechips op je schoot.
3. Met een beetje voorbereiding is het simpel
Druk, druk, druk. De agenda staat bol van de activiteiten en je komt amper toe aan boodschappen of koken.Wie goed voorbereid is, heeft echter tijd over.- Maak een weekmenu en koop alles tijdens één trip naar de winkel.
- Maak op zondag een grote pot soep en vries die in per portie.
- Koop voldoende snackgroenten. Zo heb je bij honger altijd iets lekker bij de hand en grijp je niet automatisch naar ongezonde knabbels.
- Kies tijdens de werkweek voor ‘gemakkelijke groenten’: kerstomaten, voorverpakte sla, voorverpakte bloemkool- en broccoliroosjes of gekuiste prei.
- Kook voor meerdere dagen tegelijk en je wint zeeën van tijd.
4. Eerst de groenten, dan de rest
Thuis is het redelijk makkelijk om genoeg groenten te eten, buitenshuis wordt het al moeilijker. De frituur biedt inderdaad weinig groenten aan. Op restaurant eet niet iedereen braaf al zijn groenten op.Verruim je horizon en ga eens naar een vegetarisch restaurant. Sommige restaurants hebben ook een soep- en saladbar. Neem eerst een genereuze portie soep en sla en bestel pas daarna je hoofdgerecht.
5. Rust niet zonder een antwoord op de vraag: ‘Hoe kan ik hier extra groenten aan toevoegen?’
Wie beweert er dat groenten niet bij alle maaltijden zouden passen? Verhef de vraag: ‘Hoe kan ik hier groentjes aan toevoegen?’ tot je levensmotto en 300 g per dag wordt een makkie.Macaroni mét broccoli, spaghetti carbonara mét prei, pizza mét extra tomaten, champignons en paprika, spaghettisaus mét verse groenten, croque-monsieur mét plakjes aubergine, stoofvlees-friet mét witloofslaatje. We kunnen eindeloos doorgaan…